Yükleyiciyi Kapat

Hibrit Araba Nedir ve Nasıl Çalışırlar?

Hibrit Araba Nedir ve Nasıl Çalışırlar?

Hibrit Araba Nedir ve Nasıl Çalışırlar?

Son yıllarda giderek yaygınlaşan ve geleneksel araçlara kıyasla çevre dostu özellikleri ile ön plana çıkan hybrid arabalar çeşitli soru işaretlerinin de kaynağı olmayı sürdürüyor. Hybrid araçlar hakkında merak edilenlere açıklık getirmek için hazırladığımız bu içeriğimizde “Hibrit otomobil ne demek?”, “Hibrit araçların çalışma prensibi nasıldır?” ve “Hibrit araba nasıl şarj edilir?” gibi önemli soruların yanıtları sizleri bekliyor.

Hibrit Araba Nedir?

“Hybrid araba nedir?” sorusuna verilebilecek en kısa ve öz yanıtlardan biri “iki farklı güç kaynağı kullanan ve bu nedenle melez olarak adlandırılan araçlardır.” tanımıdır. Günümüzde hibrit araba modelleri dendiğine akıllara hem içten yanmalı motorun hem de elektrikli motorun kullanıldığı arabalar gelmektedir.  Hibrit araçlar aracın hareket ettirilmesi için benzinli veya dizel motora, geleneksel olarak alışılagelmiş içten yanmalı bu motora ek olarak bir de elektrik motoruna sahip olurlar. Benzinli veya dizel motor elektrik motoru ile birlikte çalıştığı için hibrit araba çeşitleri salt yakıtla hareket eden araçlara göre daha az yakıt harcarlar. Üstelik elektrik motorunun sunduğu güç sayesinde motor performansları da daha yüksek olur.

Hibrit Araçlar Nasıl Çalışırlar?

Hibrit araçların çalışma prensibi, hibrit araçların türüne göre değişiklik gösterebilir. Genel olarak dört farklı tip hibrit araba varlığından bahsedilebilir.

Seri Hibrit Araçlar: İçten yanmalı motor ile tekerler arasında fiziksel bağlantının bulunmadığı, aracın hareketini elektrik motorunun sağladığı hibrit arabalardır. İçten yanmalı motor, elektrik motoru için enerji sağlar. Seri hibrit otomobiller, iki güç kaynağını birlikte kullanabilirler ya da kısa mesafelerde sadece elektrik gücü ile ilerleyebilirler. Bu özellikleri onları sıklıkla dur-kalk yapılması gereken yoğun trafikli alanlarda avantajlı konuma getirmektedir.

Paralel Hibrit Araçlar: En yaygın hibrit türü paralel hibritlerdir. Bu araçlarda benzinli motor ve elektrik motoru araca güç sağlamak için birlikte çalışacak şekilde birleştirilirler. Asıl yük benzinli motorda olmakla birlikte elektrik motoru benzinli motora destek sağlar. Seri hibritlerle paralel hibritler arasındaki temel fark, paralel hibritlerde benzinli motorun elektrik üretmek yerine araca güç vermesidir.

Seri – Paralel Hibrit Araçlar: Seri – paralel hibrit arabalar seri ve paralel hibritlerin bir kombinasyonudur. Seri – paralel hibrit özelliğine sahip araçlar yalnızca yakıtla, yalnızca elektrikle ya da her ikisi ile birlikte çalışabilirler. İçten yanmalı motor seri hibritlerde olduğu gibi bataryayı şarj edebilir. Normal sürüş esnasında benzinli motor birincil güç kaynağıdır, elektrikli motor destek sağlar. Fakat araç hızının yavaşladığı yoğun trafik varlığında elektrikli motor kontrolü ele alır ve araç elektrikle çalışmaya başlar.

Plug-In Hibrit Araçlar: Elektrikli motorun bataryası oldukça büyüktür ve bu araçlar harici bir elektrik kaynağına takılarak şarj edilebilme özelliğine sahiptir. Elektrik motorunun şarjı bittiğinde araç normal bir paralel hibrit olarak kullanılabilir. Diğer bir deyişle hibrit araçlar içerisinde elektrikli otomobile daha yakın modern bir konfigürasyon özelliği taşıyan Plug-in hibrit arabaların şarjı hem harici hem de içten yanmalı motor ile sağlanabilir.

Hibrit Arabalar Nasıl Şarj Edilir?

Hibrit araçlar kendi kendilerini şarj edebilen arabalardır. Elektrikli arabalardan farklı olarak hibrit araçların şarj edilmesine gerek yoktur. Nitekim gerek olmasından ziyade hibrit araç türleri içerisinde yalnızca Plug-in hibrit arabalar harici olarak şarj edilebilme özelliğine sahip olurlar.

Hibrit arabaların şarjının nasıl bir mekanizmayla dolduğu, hibritin türüne bağlıdır. Seri ve Plug-in hibritler de dahil olmak üzere çoğu, elektrik üretmek ve pili şarj etmek için içten yanmalı motorun gücünü kullanır.

Paralel hibritler bu anlamda farklıdır, çünkü pili yalnızca fazla enerjiyi yakalayıp elektriğe dönüştürerek şarj ederler. Araç rölantideyken veya yavaşlarken genellikle boşa harcanan fazla enerji, bunun yerine daha sonra kullanılmak üzere aküde depolanır.

Hibrit araç deneyimini yaşayanlar birçok farklı avantajla karşılaşırken aynı zamanda çevre dostu bir tercih yapmış olurlar.


Bu İçeriği Paylaş

Diğer Blog İçeriklerimiz

WhatsApp Hattı